Mortgage Takaful – Pilihan untuk MRTT -vs MLTT!

 

Membeli rumah adalah satu komitmen yang besar dan sekiranya membeli melalui pinjaman bank, secara puratanya pembayaran pinjaman akan dilakukan dalam tempoh 30 tahun atau maximun 35 tahun.  Kini sudah menjadi kewajipan kepada setiap pembeli rumah yang membeli rumah secara Pinjaman atau Pembiayaan Bank untuk mengambil satu polisi takaful tambahan perlindungan sama ada MRTT, MLTT, MRTA, atau MLTA antara peminjam dan pihak Bank.

 

Polisi perlindungan ini akan membayar semua baki hutang pinjaman Bank anda sekiranya berlaku Kematian atau Hilang Upaya Kekal (TPD).   Dengan itu, keluarga anda tidak akan terbeban dengan hutang yang anda tinggalkan.  Terdapat beberapa pilihan polisi yang anda boleh lakukan untuk perlindungan takaful pinjaman atau pembiayaan rumah ini.  Antaranya :

Perlindungan Hutang Rumah Takaful

MRTT : Mortgage Reducing Term Takaful(Takaful Bertempoh Gadai Janji Berkurang)

 MLTT : Mortgage Level Term Takaful(Takaful Bertempoh Gadai Janji Mendatar)

Perlindungan Hutang Rumah Konvensional

 MRTA : Mortgage Reducing Term Assurance (Insuran Bertempoh Gadai Janji Berkurang)

 MLTA : Mortgage Level Term Assurance(Insuran Bertempoh Gadai Janji Mendatar)

Ramai peminjam/pembeli yang kurang pasti produk manakah yang bersesuaian dengan jenis pinjaman/pembiayaan yang dimohon oleh anda dan apakah kelebihan yang boleh memanfaatkan jika anda mengambil salah satu produk ini.

 

MRTT adalah perlindungan takaful yang berkurangan mengikut tempoh pinjaman/pembiayaan perumahan anda.  Ia bergerak sama dengan jumlah pinjaman/pembiayaan yang semakin berkurangan setiap tahun dan ia boleh dibayar sekaligus serta dimasukkan ke dalam pinjaman/pembiayaan bank.  Ia akan lebih murah kerana perlindungan akan semakin berkurangan mengikut amaun pinjaman/pembiayaan bank anda.

 

Bagi MLTT adalah perlindungan takaful yang kekal sepanjang tempoh pinjaman/pembiayaan berkenaan.  Kalau diikutkan MLTT adalah lebih mahal, sebab jumlah perlindungan yang kekal.  MLTT ini tidak boleh dimasukkan ke dalam pinjaman/pembiayaan bank dan anda perlu membayarnya sendiri tetapi MLTT ini boleh dibayar secara ansuran.

 

Apabila berlaku tuntutan dalam kes kematian atau lumpuh kekal (TPD, atau ketidakupayaan kekal), polisi MRTT akan membayar baki hutang kepada pihak bank anda.  Bagi polisi MLTT pula akan membayar keseluruhan pampasan kepada pewaris/penama yang akan bertanggungjawab sebagai pewaris/penama untuk selesaikan hutang si mati kepada pihak bank anda.

 

Jika pemilik rumah/peminjam mengambil MRTT, anda perlu tahu proses pembayaran tuntutan berkenaan hanya membabitkan dua pihak iaitu bank dan syarikat takaful/insurans sahaja dan ahli keluarga mangsa akan dapat rumah itu.  Pihak penama/pewaris akan terbabit untuk menerima pampasan dari pihak syarikat takaful/insurans bagi mereka yang mengambil MLTT pula.  Pihak waris akan bertanggungjawab selesaikan baki hutang kepada pihak bank selepas menerima pampasan dari syarikat takaful/insurans.  Selepas selesaikan baki hutang kepada pihak bank, lebihan wang pampasan adalah hak milik pewaris dan ia akan mengikut kepada konsep faraid.

 

Polisi akan terbatal sekiranya pemegang polisi melakukan pembiayaan semula bagi perumahan terbabit sebelum tamat tempoh polisi MRTT dan anda juga perlu melanggan semula MRTT yang baru dengan kiraan umur sekarang untuk melakukan pembiayaan rumah semula maka harga dah mahal tinggi.  Manakala bagi polisi MLTT boleh digunakan semula dan tidak dipengaruhi dengan tujuan pembiayaan sekiranya pemilik/peminjam membuat pembiayaan semula atau menjual rumah berkenaan sebelum tamat tempoh.

 

Bagi pendapat saya, MLTT sesuai untuk pembiayaan rumah atau pembiayaan rumah semula sebab perlindungan adalah kekal sepanjang tempoh pembiayaan berkenaan dan boleh dibayar secara ansuran dan jikalau tamat tempoh ada sedikit nilai dana dipulangkan kepada pemegang polisi.

 

Jika anda hendak mengetahui perlindungan Takaful untuk pinjaman/pembiayaan rumah lebih lanjut, boleh klik di sini

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.